Početna»Vesti»PROGRAM - IV ČUMIĆ BOOK FEST
program - iv ČumiĆ book fest

PROGRAM - IV ČUMIĆ BOOK FEST

U sklopu ČETVRTOG ČUMIĆ BOOK FEST-a svakog dana se održava nekoliko tribina i razgovora na različite teme iz oblasti književnosti i umetnosti uopšte. 
SREDA 16.05.
 • SREDA 16.05.
 • 17 h Izazovi forme: Humor – Zašto profesori ne vole da se smeju (Gosti: Vule Žurić, pisac; Marko Srdanović, knjjižar) Moderator: Tamara Krstić, književni kritičar
 • Da li srpska književnost boluje od velikih istorijskih tema i još većih teza? Na koji način se književnom kritičaru ili profesoru književnosti može izmamiti osmeh? Ko je najduhovitiji srpski pisac? Ko je Vonegat, ko je Kišon, ko je Lu? Učestvujte u književnoj trač-partiji sa Vuletom Žurićem i Markom Srdanovićem.
   
 • 18 h Predstavljanje zbornika Rat iz dečje perspektive (Gosti: Dara Šljukić, Jelena Milinković i Nađa Bobičić) Moderatorka: Katarina Lazić, urednica književnog programa UK “Parobrod”.
 • 19 h Koncert u 19 h: Vladimir Kolarić Kole (Veliki prezir)
 • Najbolji glas domaćeg rokenrola, Vladimir Kolarić Kole, peva svoje stihove sa krova Čumićevog sokačeta.
  ČETVRTAK, 17.05.
 • 17 h I tamo i ovde: IK Fraktura (Hrvatska), IP Booka (Srbija) (Gosti: Muharem Bazdulj, književnik; Ivan Bevc, urednik) Moderator: Nađa Bobičić, književna kritičarka
 • Da li Srbi žele da devedesete nikada nisu postojale, a Hrvati da nikada ne prestanu? Koji pisac „sa ove strane“ može uspeti „sa one strane“ i obratno? Kako pisac bira izdavača, a kako izdavač pisca? Dve najhvaljenije izdavačke kuće iz Hrvatske i Srbije razmenjuju svoja iskustva.
 • 18 h Na rubu književnosti: Ekranizacija književnog dela (Gosti: Dimitrije Vojinov, scenarista i filmski kritičar; prof. Đorđe Milosavljević, scenarista)
 • Zašto knjiga ne mora nužno biti bolja od filma? Zbog čega su Hičkok i Hjuston prevashodno  tragali za književnim predlošcima? Koje su najbolje filmske adaptacije književnih dela? Da li su serije bliže književnosti od filma? Odgovore daju veliki čitači i još veći filmofili, Dimitrije Vojinov i Đorđe Milosavljević.
 • 19 h Koncert u 19 h: Boris Mladenović (Jarboli)
 • Jedan od najboljih pesnika među muzičarima i najbolji muzičar među pesnicima, Boris Mladenović, „sa visine“ poziva da ga čujete.
   
   
   
   
   
   
  PETAK, 18.05.
 • 17 h I tamo i ovde: Buybook (BiH) i LOM (Srbija) (Gosti: Haris Alić, urednik; Goran Samardžić, pisac; Flavio Rigonat, urednik)
 • Da li je jedan od zadataka današnje regionalne književnosti da pomiri zavađene? Koji je značaj Marka Tomaša, Damira Karakaša i Srđana Valjarevića s obe strane Drine? Na koji način izdavači iz bivše Jugoslavije sarađuju ili prate rad jedni drugih? Legendarni sarajevski i beogradski izdavači, Buybook i LOM, zagrljeni pružaju odgovore.
 • 18 h Na rubu  književnosti: Književnost u slici (Gosti: Slavimir Stojanović Futro, umetnik i dizajner; Goran Lakićević, urednik)
 • Da li knjiga može biti multimedijalno umetničko delo? Kada književnost postaje strip, kada strip književnost? Koliko je važan vizuelni identitet knjige? Koja je prva, a koja deveta i deseta umetnost? Ako već ne čitaju, da li današnji klinci „gledaju“ književnost? Kada „oblačići“ postaju lektira? O odnosu slike i književnosti debatuju Slavimir Stojanović Futro i Goran Lakićević.
 • 19 Izazovi forme: Naučna fantastika – Od mita do književnosti (Gosti: Oto Oltvanji, pisac; Darko Tuševljaković, pisac)
 • Šta je danas naučna fantastika? Da li je moguće iznedriti srpske „Gospodare prstena“ ili „Igru prestola“? Kada prestaje mit, a počinje književnost? Ko je najuticajniji  SF pisac današnjice? Jesu li HBO i Netflix pojeli pisanu reč? Nema boljih od Ota Oltvanjija i Darka Tuševljakovića da saznate sve o naučnoj fantastici. 
   
  SUBOTA 19.05.
 • 11 h Kreativna radionica za decu: Nacrtaj Gašu (Moderator: Dragan Maksimović, ilustrator Politikinog zabavnika)
 • 17 h Na rubu književnosti: RNR na papiru (Gosti: prof. Dragan Bošković, pesnik; Petar Janjatović, novinar)
 • Da li je mrtva „stvar koja nikada neće umreti“? Ko je na vrhu rokenrol Parnasa? Gde je mesto Džonija Štulića i Milana Mladenovića u jugoslovenskoj poeziji? Koju biografiju velikog muzičara morate pročitati, a koju valja zaobići? Pank profesor, Dragan Bošković, i doktror rokenrola, Petar Janjatović, podučavaju „RNR na papiru“.
 • 18 h Na rubu književnosti: Klasici XXI veka (Gosti Teofil Pančić, novinar i publicista; Aleksandar Šurbatović, urednik, Vladislava Gordić Petković, književnia kritičarka). 
 • Koje su knjige za manje od dve decenije postale klasici? Ko je uticajan, a ko izvikan? Postoji li novomilenijumski domaći klasik? Zašto Amerika „drhti“ pred izlazak novog Frenzenovog romana? Kojeg je klasika pojelo vreme, a kojeg je novo vreme ustoličilo? Ocenu nove književnosti daje najuticajnija trojka: Vladislava Gordić Petković, Teofil Pančić i Aleksandar Šurbatović.   
 • 19 h Koncert u 19 h: Nenad Marić Kralj Čačka
 • Čumić Book Fest, sa ponosom predstavlja „srpskog Toma Vejtsa“, Nenada Marića – Kralja Čačka.
   
   
  NEDELJA 20.05.
 • 11 h Kreativna radionica za decu Nacrtaj Gašu (Ilustrator: Dragan Maksimović)
   
 • 16 h Predstavljanje zbornika Rat iz dečje perspektive (Gosti: Nađa Bobičić, urednica zbornika i književna kritičarka; Jasmina Vrbavac, književna kritičarka) Moderator: Katarina Lazić, urednica književnog programa UK “Parobrod”.
   
 • 17 h Na rubu književnosti – Partizanska knjiga: Prvoborci (Gosti: Denis Čokić, pisac; Nemanja Jovanović, pisac; Miroslav Ćurčić, pisac; Dimitrije Bukvić, pisac) Moderator: Dunja Ilić
 • Da li Prvoborci domaće literarne scene mogu da jurišaju kličući: „Urrraaaaa!“? Kako izaći iz ilegale? Koja je cena otvorene borbe onih koji nisu „na struji“? O svim ranama, onim koje su već zacelile i onima koje su još otvorene, govoriće partizani – Denis Čokić, Nemanja Jovanović, Miroslav Ćurčić, Dimitrije Bukvić i partizanka Dunja Ilić.
 • 18 h Izazovi forme: Treći trg: Poezija u prevodu (Gosti: Biljana Isailović, prevoditeljka; Milena Ilić, prevoditeljka; Jelena Ivanišević, prevoditeljka) Moderator: Maja Aleksić
 • Šta još poezija ima da nam kaže? Da li su pesnici i dalje najveći filozofi, a njihovi interpretatori na ine jezike fariseji ili jevanđelisti? Koliko slobode ima prevodilac poezije? O svim iskušenjima prevođenja Gustava Adolfa Bekera („Rime“), Nikoline Andove Šopove („Poveži tačkice“) Roberta Simonišeka („Seobe“) govoriće Biljana Isailović, Milena Ilić, Jelena Ivanišević i Maja Aleksić.
   
   

martovska akcija u makart store zene u fokusu

MARTOVSKA AKCIJA U MAKART STORE: ŽENE U FOKUSU

ŽENE U FOKUSU!
Od 07. 3. do 16. 3.  20% popusta na veliki broj sjajnih naslova, samo u Makart Store!
Booka, Geopoetika, Štrik, Arhipelag, Ammonite...
Pred nama je 8.mart pa su nam žene u fokusu, bilo da su one autori, likovi ili izdavači. 
Na akciji su izdanja Ammonite Books, Arhipelaga, Booke, Geopoetike, Štrika... 

knjige o kojima se prica moja porodica i druge zivotinje dzerald darel

KNJIGE O KOJIMA SE PRIČA: MOJA PORODICA I DRUGE ŽIVOTINJE, Džerald Darel

Moja porodica i druge životinje govori o onome što naslov obećava i još mnogo toga drugog i to na vrlo duhovit i topao način. Darelova detinja fascinacija živim svetom teško da vas može ostaviti ravnodušnim, a vrlo verovatno će promeniti vaš pogled na svet koji nas okružuje.   

knjige u koje se zaljubljujemo uhvati zeca lana bastasic

KNJIGE U KOJE SE ZALJUBLJUJEMO: UHVATI ZECA, Lana Bastašić

Reči koje se čitaju našte srca. I isključivo uz gorku kafu. Tursku. Domaću. Tradicionalnu. Ova knjiga se nikako ne slika za instagram, nikako uz neku lepu dekoraciju, nikako uz neku šolju punu vazdušastog nesa. A ako baš hoćete, slikajte je uz čašu rakije. Slikajte je na kuhinjskom stolu prepunom mrva, među prljavim tanjirima. Slikajte je bilo gde, samo ne ulepšavajte (joj) stvarnost.

knjige u koje se zaljubljujemo crna mati zemla kristian novak

KNJIGE U KOJE SE ZALJUBLJUJEMO: ČRNA MATI ZEMLA, Kristian Novak

Odavno nisam bila sklonija da se saglasim sa Pekićem koji kaže da je čovek zbir pitanja bez odgovora. Raskršće puteva bez smerova. Zagonetka.
 
Još od velikih majstora naovamo, provincijalni primitivizam i prizemnosti duha bremenito su i tegobno, ali zahvalno književno tlo gde kvalitet pripovedačkog tkanja zavisi isključivo od spisateljske umešnosti, a Kristianu Novaku ona ne manjka. Ovaj roman, sve i da je satkan od pojedinačnih priča, s pravom bi poneo čehovljevski pečat.
Odavno nisam bila sklonija da se saglasim sa Pekićem koji kaže da je čovek zbir pitanja bez odgovora. Raskršće puteva bez smerova. Zagonetka.
 
Još od velikih majstora naovamo, provincijalni primitivizam i prizemnosti duha bremenito su i tegobno, ali zahvalno književno tlo gde kvalitet pripovedačkog tkanja zavisi isključivo od spisateljske umešnosti, a Kristianu Novaku ona ne manjka. Ovaj roman, sve i da je satkan od pojedinačnih priča, s pravom bi poneo čehovljevski pečat.

tvoja majica na iv cbf-u

TVOJ(A) MAJICA NA IV ČBF-U

Kao jedna od tema  IV ČUMIĆ BOOK FESTA  izdvaja se „Tvoj(a) T-shirt“  gde će se na jednom mestu okupiti kreatori unikatnih majica kao autentičnog modnog detalja za proleće i leto.

koncerti - cetvrti cumic book fest

KONCERTI - ČETVRTI ČUMIĆ BOOK FEST

Jedinstven i sasvim drugačiji od drugih, Četvrti Festival knjiga, muzike i originalne gift produkcije, održaće se od 16.  do 20. maja u samom srcu Beograda. Mesto koje poslednjih godina intenzivno oživljava – Čumićevo sokače, tokom ovih pet prolećnih dana postaje interaktivan izložbeno-prodajni prostor gde će se naći knjige svih relevantnih domaćih izdavača uz jedinstveni popust od 20%, a sve to pod sloganom „Čitaj, budi Čovek, dođi u Čumić na ČBF!“

Verfied by Visa MasterCard SecureCode Allsecure Unicredit
Pošalji